Resized 20240528 173531

Nu er de tidlige opgængere i åen. HUSK at sende din historie og flotte billeder til redaktion@vsf-vejle.dk

Maj Springer

Fra

Vejle å

 

Som så mange andre gange var jeg en tur ved åen, for at se om der var kommet gang i

Maj fluerne.

Vejret var godt, lidt lunt og fugtigt efter lidt regn de sidste dage. Da jeg kom derned og satte mig på bænken, var der rimeligt gang i klækningen, så nogle mindre fisk komme op til et gratis måltid, sikkert nogle smolt der var blevet hængende i åen, eller også nogle 1 års fisk fra åen eller udtræk fra bækkene, der var liv.

Et sikkert tegn på en stor klækning, er de mange måger der slår ned over åen og får et måltid, en årlig oplevelse man kan betragte længe uden at blive træt af det, varer ca. 8-10 dage og så er det slut.

Af en eller anden årsag tog jeg den lille spinnestang med, jeg må med skam indrømme at den ikke var pakket væk fra sidste sæson, så den stod først for.

Det skal siges at jeg havde mødt en på undersøgelse i åen, der fortalte han havde set et par store bølger, han var ikke fisker men alligevel, det kunne jo være. Vores dreng var her anden påskedag og fik en flot Grønlænder der blev genudsat. Jeg havde da før registreret at der ligesom var noget der kunne tyde på en større fisk, men blev enig med mig selv om det sikkert var en regnbueørred.

Så efter et kvarter med maj flue oplevelser kunne jeg jo lige tage et par kast med spinnestangen, hvorpå der sad en af Verner Hansens hjemmelavede spinnere, en tanke til ham der desværre ikke er her mere.

I andet kast kom der et forsigtigt hug, nå ja det var helt inde ved land ved en stor sten så den fik da også et lille tilslag og nu kunne jeg mærke det ikke var en smolt.

Den gik dybt og når den kom op i overfladen var den tydelig super blank, var lidt i tvivl om størrelsen men fik efter nogen tid en fornemmelse af det var en god fisk.

Og jeg havde jo ikke noget fangst net med, var kommet afsted i kortbukser og almindelige gummistøvler, da græsset står højt langs bredden, så jeg havde et problem.

Alderen er ikke med mig, fik det ene ben ud på stenen men det var ikke nok, så jeg måtte overgive mig og træde ud i vandet, og der stod jeg.

Med et hjul der ikke kunne låses, hver gang jeg skulle til at løfte den ind kørte hjulet baglæns. Til sidst var den så træt at den kom stille ind og jeg kunne lægge stangen og smide den op med begge hænder.

Så flot 70 cm med løse skæl og godt 4 kilo, hunfisk i en god kondition.

Nu må jeg hellere finde fluestangen frem, nu er det tiden.

Carsten Maack fra skæludvalget i Vejle Sportsfiskerforening har læst skæl fra den, resultatet kan du selv læse i vedlagte info.

Så lad os håbe sæsonen bliver bedre end mange tror, sikker på den ikke var alene, og de er nu flotte på denne årstid.

Knæk og bræk

Flemming Maack

 

Jeg fik skællet, fotograferede og bedømte skællet. Jens Ole Frier er medbedømmer – eller omvendt 😉

Jeg kan dermed sige noget om fiskens livshistorie:

Den har kun opholdt sig i ferskvand fra klækning midt marts 2021. Fisken levede 1 år i ferskvand og udvandrede til saltvand kun 1 år gammel, midt april 2022, 17 cm lang.

Den levede sit første saltvandsår – og var i marts 2023 ca. 47 cm lang. En tilvækst på 30 cm på første leveår i saltvand.

Fisken forblev i saltvand og i marts 2024 var fisken vokset til 69 cm. En tilvækst på 22 cm.

I foråret 2024 begyndte fisken at vokse, men ikke meget i længden – 1 – 2 cm indtil fisken gik op i ferskvand for at gyde – og blev her fanget 28. maj 2024.

Selvom længdevæksten ikke var stor fra marts til maj, kan fisken godt have ædt godt og grundigt – en konditionsfaktor på 1,20 siger noget om en meget flot og velproportioneret fisk.

 

Carsten Maack

VSF

 

Stort Tillykke med den flotte havørred til Flemming.

K&B til alle jer derude, og HUSK at sende din historie og flotte billeder til redaktion@vsf-vejle.dk 

Så vi andre kan inspireres og glædes over de flotte fangster og glade historier fra ådalen.